Sedasyon

Sedasyon

Sedasyon

Anestezi uzmanı tarafından, bazı ilaçlarla hastanın bilinci açıkken oluşturulan derin uyku halidir. Bu bir genel anestezi değildir, hastane ya da diş hekimi muayenehanesinde uygulanabilir. Kliniğimizde anestezi uzmanıyla birlikte sedasyon işlemi uygulanmaktadır.

Bilinçli sedasyonda, hasta, hekimden aldığı komutları yerine getirebilir. Hasta ile hekim arasında diyalog yaşanması mümkündür. Diş hekimi hastaya ağzını açmasını söylediğinde, hasta bunu kolaylıkla yapar. İşlem sırasında anestezi uzmanı, hastayı monitörize ederek nabzını ve tansiyonunu takip eder. Hastanın havayolunu açık tutabildiği, fiziksel uyaranlara ve sözlü komutlara uygun cevabı verdiği ve bilincin baskılandığı bir durum olarak tanımlanan bu yöntemde, özellikle çocuk hastalar işlemden sonra diş hekimine geldiklerini bile unutmaktadırlar. 
Operasyon sonrası, hasta, ilaçların etkisi ile ağızda yapılan tedavi işlemini, ağrıyı, hoşlanmadığı sesleri, vb. hatırlamayacağından psikolojik travmaya da maruz kalmaz. Bu durum, hastanın daha sonraki seanslarda diş tedavisine gelişini kolaylaştıracaktır.

Sedasyon işlemi, hem erişkinlerde hem de çocuklarda son derece güvenlidir. Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Hem erişkinlerde hem de çocuklarda intravenöz (damar içi) uygulanır. Doz ayarlaması kiloya göre yapılır.
Çocuklarda, oral (şurup), inhalasyon (hava yolundan), rektal (makattan) ve intranazal (burundan) uygulanan şekilleri de vardır. Diş tedavisinin süresine göre ek dozlar verilebilir, sedasyonun şekli değişebilir. 

Küçük yaştaki çocuklar ile zihinsel engelli bireylerde bilinçli sedasyon hastayı rahatlatmaya yeterli gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda sedasyon düzeyinin artırılması (orta/derin sedasyon) gerekebilir. Orta/derin sedasyon sırasında hasta ancak çok sesli uyaranlara veya çok şiddetli ağrılı uyaranlara tepki verebilir. Bu yöntemde; uyku düzeyi genel anestezi kadar derin değildir ve işlem süresince hasta kendi solunumunu devam ettirebilir. Dolasıyla ağız veya boğaza tüp yerleştirmeye gerek yoktur. Orta/derin sedasyon yönteminin uygulanması için yapılacak işlemin süresi 1-1,5 saati aşmamalıdır.

Sedasyon altında, tek seansta birçok diş tedavisini yapmak mümkündür (çekimler, dolgular gibi). İşlem bittikten yarım saat sonra hasta evine gidebilecek duruma gelir. Araba kullanmaması, efor gerektirecek işlerden uzak durması, dinlenmesi tavsiye edilir. Ayrıca hastanın diş hekimi randevusuna bir yakını ile gelmesi önerilir.